Trend do zbilansowanej diety, eliminacji niezdrowych konserwantów i żywienia się produktami z upraw ekologicznych otwiera rynek wyrobów hodowanych i uprawianych na skalę detaliczną bez nawozów i ingerencji zdobyczy technologii. Ekologiczny ogródek nie jest trudny i drogi w utrzymaniu, wiedza o tym mieszkańcy wsi. Nisza rynkowa zapełnia się przez wielu rolników posiadających niewielkie gospodarstwa rolne nastawione na uprawę na własne potrzeby, którzy dostrzegli popyt na domowe warzywa, owoce i przetwory. Dzięki kooperatywom grupy rolników i hodowców nie tylko zyskują dostęp do produktów rolnych, spożywczych dla siebie, swoich rodzin ale mogą również zarabiać poprzez oferowanie własnych produktów innym. Prócz zainteresowania sąsiadów i potencjalnych klientów z okolicy można pozyskać wielu klientów z miasta, niekoniecznie z Kielc ale i odleglejszych destynacji. Produkty domowe, rodzime i tradycyjne kosztują sporo więcej niżeli te pochodzące z supermarketów czy giełdy płodów rolnych. Odbiorcy są gotowi zapłacić za wyższą jakość, smak i zdrowie. Co więcej internet pozwala na handel płodami rolnymi, a przede wszystkim domowymi przetworami, marynatami, miodem, syropami itp. Pewnym ograniczeniem jest prawo i konieczność prowadzenia legalnej działalności gospodarczej, jednak samozatrudnienie w świętokrzyskim to jedna z form walki z rosnącym bezrobociem w regionie. Czasem na pomysł w tym zakresie wpaść można przez przypadek.