Rolnictwo w Województwie Świętokrzyskim jest bardzo dobrze rozwinięte, co w naturalny sposób przekłada się na charakter całego regionu. Dzięki rolnictwu w województwie tym istnieje wiele firm z branży spożywczej. Łatwe i szybkie dotarcie do produktów rolniczych sprawia, że ostateczne przetwory produkowane w takich przedsiębiorstwa są tańsze i świeższe niż w przypadku odległych rynków. Warto wiedzieć, że producenci żywności ze świętokrzyskiego mają swoich klientów nie tylko w kraju, ale także i za granicą. Do pewnego czasu, dość dużym odbiorcom naszych produktów była Rosja, która jednak w wyniku swojej agresywnej polityki wprowadziła wojnę celną z naszym krajem, blokując nam możliwość eksportu tam zarówno samych płodów rolnych jak i ostatecznych produktów. Odbiło się to oczywiście na rynku pracy. Zatrudnienie w Województwie Świętokrzyskim niemal automatycznie spadło, gdyż niemal z dnia na dzień zamknięty został jeden z rynków. Na szczęście nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Ten kryzys nauczył naszych przedsiębiorców, że nie należy ufać jednemu kierunkowi i aby firma mogła działać musi mieć co najmniej kilka alternatyw. Wewnętrzny rynek polski jest wystarczający chłonny by móc spożytkować większość produkcji. Do tego należy pamiętać, że rynki Unii Europejskiej są dla nas otwarte, a to jest wielki potencjał. Pobliskie Czechy, Słowacja są krajami, które ze względu na ukształtowanie terenu powinny być naszym głównym odbiorcą produktów rolnych. Wymaga to jednak niewielkiej pomocy, lub bardziej braku przeszkadzania ze strony rządu.